Skip to main content
Logo of EURAXESS
Hungary

Nemi Egyenlőségi Terv / Gender Equality Plan

 

 

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) meghatározta a kutatóintézményekre, valamint felsőoktatási intézményekre vonatkozó nemek közötti egyenlőségi terv kidolgozásának lépésit.

 

  • Az Európai Bizottság a Nemi Egyenlőségi Tervet (Gender Equality Plan) azon intézkedések összességének tekinti, melyek célja az erőszaktól és sztereotípiáktól mentes szervezeti kultúra létrehozása, nemi szempontból kiegyensúlyozott összetételű döntéshozó szervek kiépítése, a munka-magánélet egyensúly feltételeit megteremtő foglalkoztatási viszonyok megvalósítása, valamint a nemi dimenziók kutatásba való integrálása.

 

Az Európai Unió egyik alapvető értékét megvalósító intézményi Nemi Egyenlőségi Terv implementálása a Horizont Európa 2021-2027 keretprogramban való részvétel feltétele.

A Horizont Európa 2022-es, valamint azt követő pályázati felhívásai esetében az EU-tagállamokból és társult országokból származó köztestületeknek, kutatószervezeteknek és felsőoktatási intézményeknek GEP-el vagy azzal egyenértékű stratégiával kell rendelkezniük ahhoz, hogy támogatásra jogosultak legyenek.

​A keretterv sikeres kidolgozása és implementálása érdekében az EURAXESS átfogó összefoglalót készített a szükséges lépésekről és jó gyakorlatokról, mely a hivatkozásra kattintva érhető el.

GEP