Skip to main content
Logo of EURAXESS
Hungarian
Hungary
Living in EuropeDay care, schooling & family related issuesHungary

Családi ügyek és iskolázatatás

Description

A családoddal együtt érkeznél Magyarországra? Itt megtalálsz mindent, amit tudnod kell.

 
(Background photo created by yanalya - www. freepik.com)
 

Amint a terhességet a védőnőnél bejelenti, az anya kap egy füzetet az összes szülés előtti vizsgálat rögzítésére. Ezeket állami kórházban vagy magánpraxisban is el lehet végeztetni. Magyarországon a szülész/nőgyógyász felügyeli a terhességet és vezeti a szülést. Külföldi állampolgárként az állami vagy a magán egészségügyi ellátást is választhatod.

Az édesanyák 24 hetes szülési szabadságra jogosultak, azonban akár 3 évig is otthon maradhatnak és ez alatt anyagi támogatást is igénybe vehetnek. Az édesapák csak 5 napos fizetett szülési szabadságra jogosultak, amelyek a gyermek születését követő 2 hónapban kell igénybe venniük.

Az Európai Unióban az ország felelős a társadalmi biztonságodért, beleértve a családi kedvezményeket is (gyermekek után járó kedvezmények, gyermeknevelési támogatások stb.) a gazdasági helyzetedtől és tartózkodási helyedtől függően – nem pedig a nemzetiséged alapján.

 
(People photo created by freepik)
 
(People photo created by asierromero - www. freepik.com)
(People photo created by bearfotos - www. freepik.com)
(People photo created by bearfotos - www. freepik.com)

Anyasági támogatás: Minden gyermek születésekor a család jogosult egyszeri anyasági támogatásra, a járulékos költségek fedezésére. A költségek elszámolhatóságának egyik feltétele, hogy a terhesség ideje alatt az anyának legalább négyszer igénybe kell vennie a várandós nők számára biztosított ingyenes anyasági tanácsadást (vagy koraszülés esetén egyszer).

 

Csecsemőgondozási díj: A CSED egy olyan anyai ellátás, amelyet a szülési szabadság időtartamára kaphatsz meg, amennyiben a gyermeked születése előtti két éven belül 365 napon át biztosítva voltál.

 

Gyermekgondozási díj: A csecsemőgondozási díj (CSED)168 napos folyósítási idejének lejártát követően kaphatod a gyermekgondozási díjat (GYED-et), amely a gyermek kétéves koráig jár. A GYED összege a naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. Az ellátás biztosítási jogviszonyhoz, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonyához kötött.

 

Gyermekgondozást segítő ellátás: A GYES-t a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti (bizonyos feltételek mellett nagyszülők is) a gyermek 3. életévének betöltéséig, illetve ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig. A jogosultság független a korábbi társadalombiztosítási helyzettől.

Gyermeknevelési támogatás: A GYET-et igénybe veheti az a szülő, illetve a gyám, aki legalább 3 gyermeket nevel egy háztartásban. Az ellátás a legfiatalabb gyermek 3-8 éves koráig jár, viszont ha a legidősebb gyermek betölti a 18. évet, és az egy háztartásban élő gyermekek száma 3 alá csökken, megszűnik a jogosultság.

 

 

 
(School photo created by asier_relampagoestudio - www. freepik.com)
(School photo created by rawpixel.com - www. freepik.com)

Magyarországon a korai gyermekkori nevelés és gondozás rendszerszerűen fel van osztva a gyermekgondozásra (szüléstől 3 éves korig) és a korai gyermekkori nevelésre (3–6 / 7 éves kortól). A bölcsődébe általában fél éves koruktól fogadja a gyerekeket. Választhatsz állami vagy magán bölcsődét is.

Az óvoda a magyar oktatási rendszer első lépcsőfoka. Az óvoda látogatása három éves kortól kötelező. Számos óvoda kínál valamilyen oktatási lehetőséget (idegen nyelvek, zene, stb.) de a gyerekek az idejük nagy részét játékkal töltik. Az óvodában olyan ingyenes szolgáltatások is igénybe vehetők, mint a logopédiai óra és gondozás a diszlexia kialakulásának megelőzéséért valamint felkészítő programok speciális oktatási igényű gyerekek számára. Az állami fenntartású óvodákban csak az étkeztetésért kell fizetni, ám a rászoruló gyermekek családja ezekre a költségekre is kaphatnak támogatást, akár 100%-ig.

 

(People photo created by pressfoto - www. freepik.com)
 
(Background photo created by pressfoto - www. freepik.com)
(School photo created by pressfoto - www. freepik.com)

Magyarországon minden 6 és 16 év közötti gyermeknek kötelező iskolába járnia. Az alaprendszer 8 év általános iskola 4 év középiskolával, amelynek több alternatívája létezik (4,5,6, vagy 8 osztályos középiskola).

A jelenlegi struktúra a következő öt szintből áll: (1) előkészítő nevelés / óvoda (3–6 éves korig); (2) általános iskola; (3) általános középiskola vagy szakközépiskola; (4) egyetem vagy főiskola; (5) doktori képzés vagy más posztgraduális tanulmányok.

A magyar felsőoktatás három szintből áll: (1) alapképzés (főiskolai) (3-4 év vagy 180–240 kreditpont); (2) mester (egyetemi) tanulmányok (alapképzés után 1-2 év vagy 60-120 kreditpont); (3) Doktori (Ph.D.) tanulmányok (mesterképzés után 3 év vagy 180 kreditpont) vagy egyéb posztgraduális tanulmányok.