Skip to main content
Logo of EURAXESS
Hungarian
Hungary
Living in EuropeMedical careHungary

Egészségügyi ellátás

Description

A magyar orvosok az egész világon híresek szakértelmükről. Az alapvető egészségügyi ellátás ingyenes az Európai Unió állampolgárainak (plusz Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc), ha rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EHIC). A további egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. Az állami kórházak olcsóbbak, mint a magánklinikák. Ha saját költségeden tervezel Magyarországon tartózkodni, ajánlatos a legmegfelelőbb biztosítási csomagot megvásárolni még otthon.

 

Utazás előtt kérj információt a helyi társadalombiztosítási hatóságtól a külföldi tartózkodásod alatti biztosítási helyzetedről. Valamint, kérj előzetes információt a magyarországi munkáltatódtól a társadalombiztosítási szám/kártya (TAJ szám/kártya) igénylésének lehetőségéről Magyarországon. Ha rendelkezel ezzel a számmal, teljes orvosi ellátásra és betegbiztosításra vagy jogosult Magyarországon, és nincs szükséged kiegészítő biztosításra (az Európai Egészségbiztosítási Kártya).

 

Ha orvosi kezelésre van szükséged, először a lakhelyed vagy a munkahelyed körzeti orvosához kell ellátogatnod. A körzeti orvos dönt arról, hogy szükséges-e további kezelések elvégzése, amennyiben igen, beutalót állít ki. A kórházi ellátáshoz/vizsgálathoz általában szükséges a beutaló, sürgős esetekben azonban nincs rá szükség.

 

Fogászati ellátás céljából mind a helyiek, mind a külföldiek általában magánorvoshoz fordulnak. A fogászati ellátás költségei, még a magánrendelők esetében is, sokkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában.

 

A gyógyszertárak (vagy patikák) jól felszereltek, és a leggyakoribb betegségek kezelésére tudnak gyógyszert kínálni. Minden nagyobb városban van éjjel-nappal, minden nap nyitva tartó gyógyszertár, a gyógyszertár ajtaján található tábla segít megtalálni a hozzád legközelebbit.

 

Ha orvos vagy fogorvos receptet állít ki, azt a gyógyszertárba kell kiváltani, ahol az EHIC-t is fel kell mutatni. A gyógyszertámogatás betegségtől és terméktípustól függően változhat. A támogatást közvetlenül a gyógyszertárak kapják, tehát az az összeg, amelyet az előírt gyógyszer megvásárlásánál fizetned kell, az már társfinanszírozásban van, ezért nem téríthető vissza.