Skip to main content
Logo of EURAXESS
Hungary

Magyarország

MAGYARORSZÁG

Magyarország egy minden oldalról szárazfölddel körülvett ország Közép-Európában, a Kárpát-medencében amelyet, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia határol.

Területe 93 036 km2, népessége 9 772 75fő. Az ország hivatalos nyelve a magyar, a pénzneme pedig a magyar forint (HUF). A GMT (greenwichi idő) + 1 óra időzónában van, amelyet általában Közép-európai időnek (CET) hívnak.

Fővárosa Budapest, amely egyben az ország legnagyobb városa is. További fontos városai között van Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét és Székesfehérvár.

Magyarország tagja az OECD-nek (1996 óta), a NATO-nak (1998-tól), az EU-nak (2004 óta), a Visegrád Csoport egyik alapítója, és 2007 vége óta schengeni tagország.

A magyarországi tájkép valamivel több, mint fele a Pannon-medence sík és gördülő síkságaiból áll össze. Legalacsonyabb pontja Gyálarét, Szeged közelében, 78 méteres magasságban. Legmagasabb pontja Kékestető 1014 méter magasan. Főbb folyói a Duna és a Tisza. A legnagyobb tavak a Balaton (Közép-Európa legnagyobb tava) és a Velencei-tó.

Magyarország a mérsékelt övezetben helyezkedik el, viszonylag száraz kontinentális éghajlattal rendelkezik. A négy évszak időjárása nagyon eltérő, a nyarak forróak, a telek pedig nagyon hidegek. Az átlag hőmérséklet a januári -1 ° C és a júliusi 21 ° C között mozog. Magyarországot a szélsőséges időjárási viszonyoktól a környező hegységek, az Alpok és a Kárpátok védik.

Magyarország területén 8 UNESCO világörökségi helyszín található. Ezekből egy Budapesten található - Budapest Duna-parti látképe, a Budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete – a többi pedig vidéken - Hollókő ófalu, Az Aggteleki-karszt, Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság, Hortobágyi Nemzeti Park, Pécsi ókeresztény sírkamrák, Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj és A tokaji történelmi borvidék.

 

Richard Hill a „Mi, európaiak” c. könyv írója szerint a magyarok egyértelműen beszélő és elemzően gondolkodó emberek, akik rendkívül találékonyak.

 

Magyarország 10 Nobel-díjas tudóssal büszkélkedhet, közülük legismertebb Szent-Györgyi Albert (C-vitamin) és Gábor Dénes (hologram). Számos híres tudós és feltaláló is magyar származású, például Semmelweis Ignác orvos (a gyermekágyi láz okának kutatása), Szilárd Leó fizikus (nukleáris láncreakció), Teller Ede fizikus (a hidrogénbomba apja), Neumann János matematikus (a számítógép apja). , Bíró László, a golyóstoll feltalálója és Rubik Ernő, a Rubik-kocka alkotója.

 

A magyarok között rengeteg világhírű művészt is találunk, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneszerzők, Pulitzer János újságíró (a Pulitzer újságírói díj névadója), Kertész André fotós, Vasarely Victor festőművész és még Harry Houdini bűvész is.

 

Tudj meg többet a magyar turizmusról a Csodás Magyarország weboldalon, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség hozott létre.

 

BUDAPEST

Budapest, a közel 2 millió lakosú magyarországi főváros az ország közigazgatási, gazdasági, kulturális és tudományos központja, és fő turisztikai vonzereje. Egy igazi kozmopolita európai város a Duna partján.

 

A főváros a Duna két partján elhelyezkedő települések, Buda és Pest, egyesítésével jött létre 1872-ben. A budai oldal történelmi helyszínekben gazdag és a festői budai hegyekben sok forrás, barlang és kellemes túraútvonalak találhatók. A pesti oldal ezzel szemben modernebb és földrajzi értelemben laposabb. A két oldal között található a Duna a csodás látképével, amely az UNESCO világörökség része. A városhoz tartozik 6 sziget is, amelyek közül a legismertebbek a gyönyörű Margitsziget és az Óbudai-sziget, amely az éves Sziget nevű zenei fesztivál otthona.

 

80 ásványi- és termálforrásával, valamint 10 csodálatos termálfürdőjével Budapest a természetes gyógyfürdőkben leggazdagabb főváros a világon. A víz szerelmeseinek mindenképpen ajánljuk, hogy látogassanak el a 3 legnépszerűbb fürdő – Gellért, Széchenyi és Margit-sziget – egyikébe.

 

A város körülbelül 1000 látványosságnak ad otthon a legjelentősebb európai művészeti korszakokból, ideértve néhány kiemelkedő klasszicista és különleges magyar szecessziós épületet. Ez utóbbi valóban csak itt, Magyarországon látható. A látnivalók közé tartozik a Budai vár, az Andrássy út a luxus palotáival és a Hősök tere, annak ünnepi légkörével.

 

Budapest valódi kulturális központ, több száz múzeummal és galériával, amelyek a magyar történelem, a művészet és a természettudomány tárgyai mellett számos egyetemes európai és világkultúrális alkotást mutatnak be. A szórakozást a 40 színház, 7 koncertterem és 2 operaház garantálja azoknak, akik szeretik az előadó művészetet. A választási lehetőség nyáron megsokszorozódik a számos szabadtéri koncertnek és előadásnak köszönhetően.

 

A bulizós emberek is megtalálják a nekik való programokat Budapesten, mivel sok remek hely van, ahol táncolni és lazítani lehet jó DJ-k és koncertek kíséretében.

 

 

 

BEMUTATJUK A BALATONT

Kellemes víz és friss borok, homok és szörf, horgászat és lubickolás, csobbanás és vitorlázás, koncertek és klubok, buli és evezős csónakázás, strandröplabda és kerékpározás, elegáns kastélyok és álmos falvak, gyönyörű tájak és kristálytiszta levegő, a Balatonon ezt mind megkapod.

 

A Balaton északi partján található kiemelt programok közé tartozik a romantikus séta Balatonfüred csinos utcáin, amelyek a 19. század hangulatát idézik fel és a túra Tihany tetejére, ahonnan megcsodálhatjuk a tóra néző lélegzetelállító kilátást, miközben levendula illata árasztja el a levegőt. Alig néhány millió évvel ezelőtt a gejzírek forró vizet lövelltek a levegőbe a Tihanyi-félszigeten. Tégy egy sétát a holdfényben a Belső-tó közelében, hogy láthasd a nyomait. Csak egy rövid kitérőre innen, nyugatra, Balatonudvari és Örvényes között található Magyarország egyik leglátványosabb golfpályája.

 

A part mentén nyugatra fekvő vulkáni lejtők a tökéletes terep a frissítő fehér borokhoz. Badacsony tökéletes helyszín túrázáshoz, de egy helyi legenda miatt a pároknak még inkább érdemes idelátogatni. Ha te és szíved választottja felültök a Rózsa kőre háttal a tónak (tudjuk, nehéz hátat fordítani ilyen kilátásnak) a legenda szerint egy éven belül összeházasodtok. Ez megér egy pohárköszöntőt ugye? Fedezz fel sok borospincét, mesés boraikat és ínycsiklandozó ételeiket, addig, amíg meg nem találod a kedvencedet. A Badacsony bazalthegye mögött található a Káli-medence nevű mesebeli völgy. Látogasd meg bájos, csendes falvait és próbáld ki a Kékkút ásványvizét, amely a Theodora Quelle vizének forrása.

 

A tó nyugati csúcsán nem csak az egészség forrását, a világ legnagyobb természetes gyógyvizű tavát találod Hévízen, hanem az ország három legnagyobb barokk palotájának egyikét is, a Festetics palotát Keszthelyen. Ha szereted a nagy kontrasztot, akkor a palota nagyszerűsége és eleganciája után ne hagyd ki a környék apró dzsungelét, a Kis Balatont. Ez a veszélyeztetett növények és a madarak paradicsoma, ahova több tízezer madár érkezik évente. A türelmes madármegfigyelők 250 fajt számoltak össze, amelyek közül 100 fészkel itt és 27 faj védett.

 

A Balaton déli partjai csendes bájukkal csalogatnak. A kisvárosok karaktere, a kézművesség élő hagyományai, gyógyfürdők és pincészetek; gyönyörű kastélyszállodák és Európa legnagyobb dióültetvénye. De a balatoni utazás nem lesz teljes a környék buli fővárosának, Siófoknak a meglátogatása nélkül. Miután lazítottál a sok strand egyikén, vagy egész nap a wakeboardozást gyakoroltad a selymes, sima vízen, ez a kisváros minden bulizási igényedet kielégíti klubkomplexumokkal és tengerparti kocsmákkal, ahol az asztalon táncolás szinte kötelező.

 

SPA KULTÚRA MAGYARORSZÁGON

A magyarországi látogatás lehetővé tesz egy gazdag kulturális élményt az orvosi, egészségügyi vagy wellness kezelések egyedülálló kombinációjával. Lazítás a meleg vízben, gyógyító ásványokban gazdag, gyönyörű környezetben, valamint a masszázs, a sárkezelések és sok más speciális kezelés lehetőségével ritka luxus, amelyet itt, Magyarországon könnyen megfizethetsz!

Földtan:

Magyarország termál kultúrájának kulcsa a Kárpát-medencében való elhelyezkedésében található. A földkéreg itt nagyon vékony, lehetővé téve, hogy a víz könnyen felszínre törjön. Így ez a terület több mint 1000 forró vizes forrás földje. Már az ókorban is és a magyar történelem kezdete óta a térségben feltörő meleg vizet jótékony hatásai miatt hasznosították. Az ókori rómaiak nagyra becsülték a magyar termálvizek gyógyító hatásait, és több mint 2000 évvel ezelőtt fejlesztették ki a magyarországi fürdőzési kultúrát. A 16. században a török megszállás idején a törökök saját gyönyörű törökfürdőket építettek, amelyek közül néhány még ma is használatban van.

 

Hol találjuk őket?

A gyógyfürdők megtalálhatók nagyvárosokban és kisvárosokban is országszerte. Egyesek a helyi közösséget kiszolgáló egyszerű termálfürdők, mások nagyobb kereskedelmi fürdők. Az ország összes főbb gyógyfürdője és strandjához tartoznak termálmedencék, szabadidős medencék és valamilyen családi szórakoztató terület is (gyermekmedencék vagy csúszdák mindenféle méretben és alakban), és van közöttük néhány Aquapark is. Néhány budapesti gyógyfürdő a klasszikus vagy török stílusú gyönyörű régi épületekben helyezkedik el. Közép-Európa legnagyobb fedett vízi szórakoztató parkja Budapest külvárosában, míg a legnagyobb fürdő komplexum Hajdúszoboszlón található. Egy másik nagy jelenség a Hévízi-tó, egy valódi természeti csoda, amelynek éves átlagos vízhőmérséklete 25 ° C (77 ° F). Ez a legnagyobb biológiailag aktív termál tó Európában. A turisták élvezhetik a hatalmas tó melegét még a leghidegebb téli napon is!

 

A magyar wellness szállodák a legmagasabb színvonalú kozmetikai és szépségápolási kezeléseket kínálják, kombinálva a gyógyító termálvíz jótékony hatásait, a professzionális know-how-t és a legújabb kezelési trendeket. Vannak olyan sikeres magyar kozmetikai termékek és kezelések is, amelyek természetes aktív összetevőkön (ásványi anyagokban gazdag termálvizek és iszap) alapulnak.

 

Előnyei:

A magyar termálvízben pihenés enyhíti a stresszt és a szorongást, és felgyorsítja a test gyógyulási folyamatait. Kémiai és biológiai szerkezetük miatt a gyógyvizek:

 

  • bizonyítottan gyógyítja a mozgásszervi rendellenességeket
  • jótékony hatással van a nőgyógyászati betegségek, a meddőség és a krónikus bőrproblémák kezelésére
  • a sportsérüléseket követő rehabilitációs folyamat hatékony része

Felhasználása:

Egyedülálló magyar módszereket fejlesztettek ki a vizek maximális kihasználtságának érdekében. A hidroterápia a víz fizikai tulajdonságait, például felhajtóerőt, ellenállást és hőmérsékletet használja fel. A gerincbetegségek kezelésére szolgáló súlyfürdő talán a legismertebb példája ennek. A balneoterápia azoknak a termálvizes kezeléseknek a technikai neve, amelyek jobban kihasználják a víz kémiai tulajdonságait mivel az ásványi anyagokban gazdag, de mentes nitrátoktól, nitritektől és baktériumok szaporodásától. A mofetta (egyfajta szén-dioxid-buborékot alkalmazó száraz fürdő) ennek egyik példája. A gyógy- és rehabilitációs turizmus (termálvíz, gyógybarlangok, gyógyfürdők, balneoterápiás kezelések és speciális magyar módszerek alapján) egyre több beteget vonz.