Skip to main content
Logo of EURAXESS
Hungarian
Hungary
Living in EuropeAccess to the culture of the host country/language coursesHungary

Kulturális ismeretek/nyelvi képzések

Description

 

 
(People photo created by katemangostar - www. freepik.com)

Nyelvi képzések

A magyar nyelvnek egyedi öröksége és története van. Más közép-európai nyelvekkel ellentétben, a magyar az uráli nyelvcsaládhoz tartozik. A magyar ábécé a magyar nyelv írásához használt latin ábécé kiterjesztése. A kiterjesztett magyar ábécé 44 betűből áll.

 

A magyar nyelv kb. 2000 évvel ezelőtt kezdett önálló nyelvvé fejlődni az Urál-hegységben és Kr. e. 900 körül érkezett a Kárpát-medencébe, a mai Magyarország területére. A magyar nyelvet a latin ábécé betűit használva írják a Kr. e. 13. század óta.

 

Iráni, török, német és szláv jövevényszavak is megtalálhatók a magyar nyelvben, habár az alapvető szókincs továbbra is a nyelv finnugor gyökereiből származik.

 

A magyar nyelvtan és fonológia megtartotta az uráli nyelvekre jellemző tulajdonságait.

 

Számos nyelvjárás létezik a magyar nyelven belül, ám ezek nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz és nagyrészt kölcsönösen érthetőek. Napjainkban a magyar nyelvet elsősorban Magyarországon beszélik, ahol hivatalos nyelvként szolgál, továbbá Szlovákia, Románia és Szerbia egyes részein. Valamint beszélik a nyelvet a világ egyéb részein, különösen az Egyesült Államokban, elszórtan élő magyar bevándorló csoportok is – a magyar nyelvet beszélő emberek száma kb. 15 millió.