Skip to main content
Logo of EURAXESS
Hungarian
Hungary
Living in EuropeHealth insuranceHungary

Egészségbiztosítás

Description

Azok, akiknek állandó lakóhelye az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely tagállamában van, jogosultak egészségügyi szolgáltatások igénybevételére Magyarországon az Európai Egészségbiztosítási Kártyán (EHIC) keresztül. További információt az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról az Integrált Jogvédelmi Szolgálat honlapján találsz.

 

Az Európai Gazdasági Térség polgárainak társadalombiztosítása tekintetében a 883/2004 / EK rendelet határoz. Ez a rendelet írja le a nemzetközi munkavállalók társadalombiztosítási helyzetét az Európai Unió országaiban. Ez a rendelet megváltoztatja a korábbi, „E” dokumentumokra (a társadalombiztosítási fedezet igazolása egy országban) épülő, rendszert. A rendszer orvosi ellátásra, betegbiztosításra és a nyugdíjakra vonatkozik, és meghatározza egy nemzetközileg mobil munkavállaló társadalombiztosítási járulékának helyzetét az EU-ban.

 

Új követelmények vonatkoznak a társadalombiztosítási célokra használt biztosítások fenntartására az anyaországban, különösen akkor, ha az egyén egyidejűleg dolgozik két vagy több tagállamban. Utazás előtt kérj információt a helyi társadalombiztosítási hatóságtól a biztosítási helyzetedről, miközben egy másik országban dolgozol. Valamint, kérj előzetes információt a magyarországi munkáltatódtól a társadalombiztosítási szám/kártya (TAJ szám/kártya) igénylésének lehetőségéről Magyarországon. Ha rendelkezel ezzel a számmal, teljes orvosi ellátásra és betegbiztosításra vagy jogosult Magyarországon, és nincs szükséged kiegészítő biztosításra (az Európai Egészségbiztosítási Kártya).

 

Az EU-ban dolgozó, nem EGT országok állampolgárai esetében is a 883/2004 EK rendelet van érvényben. Ha olyan országból érkezel, amelynek Magyarországgal kétoldalú társadalombiztosítási megállapodása van - Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó -, akkor nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetned Magyarországon, de kaphatsz magyar egészségbiztosítási számot / kártyát, ezért jogosult vagy a teljes orvosi ellátásra és táppénzre. Az összes többi EGT-n kívülről érkező állampolgár esetében a társadalombiztosítási járulékot Magyarországon be kell fizetni a magyar egészségbiztosítási szám / kártya megszerzésének érdekében.

 

Az Európai Bizottság által összeállított PDF-fájlban részletes információkat találsz a magyarországi társadalombiztosítási jogaidról.

DOWNLOAD PDF