Skip to main content
Logo of EURAXESS
Hungary

A Kutatók Európai Chartája és Kódexe

 

A Kutatók Európai Chartája és Kódexe

Az Európai Bizottság 2005-ben elfogadta a Kutatók Európai Chartáját  és a Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexét. Ez a két dokumentum, amely kutatóknak, kutatókat foglalkoztatóknak és támogatóknak egyaránt szól, a köz-és magánszektorban is, kulcsfontosságú elemei a Európai Unió kutatói karrer fellendítésére irányuló politikájának.​​​​​​ 

 

 

 

Európai Kutatói Charta 

Az Európai Kutatói Charta megfogalmazza a kutatás szabadságát, a kutatók kötelezettségeit és felelősségét vagy a szakmai fejlődés igényét. A munkaadókra és finanszírozókra vonatkozóan alapelvként fogalmazza meg többek között a megkülönböztetés tilalmát, a megfelelő munkafeltételek kialakítását vagy a karrierfejlődés biztosítását.

 

 

 

Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexe 

A kutatók felvételi eljárásának magatartási kódexe egy sor olyan általános elvből és követelményből áll, amelyet a kutatók kinevezése vagy felvétele során a munkaadóknak és/vagy a finanszírozóknak követniük kell. Ezen elvek és követelmények kiegészítik az Európai Kutatói Chartában felvázoltakat. A magatartási kódexét betartó intézmények és munkáltatók nyíltan megmutatják a kutatók számára biztosított igazságos keretfeltételek iránti elkötelezettségüket, ezáltal hozzájárulva az Európai Kutatási Térség előmozdításához.

 

További információ 

A kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények számára nyitva áll a lehetőség, hogy csatlakozzanak az ajánlásokhoz. Jelenleg hazánkban 17 intézmény írta alá a Chartát. 2018 óta az dokumentumot aláíró intézmények azt is vállalják, hogy elkezdik a Humánerőforrás-stratégia kutatók számára (HRS4R) alapelvek implementálását.