Humánerőforrás-stratégia

kutatók számára  (HRS4R)

 

Fontos üzenet intézmények számára:

Helyszíni látogatások: A 2021-re tervezett összes házon belüli HRS4R ellenőrzés a fogadóintézmény beleegyezésével távolról kerül végrehajtásra. A megújítási szakaszban lévő intézmények esetén, az online önértékelés benyújtását követően az Európai Bizottság kijelöli a távlátogatás dátumát. Amennyiben az intézmény a helyszíni látogatást részesíti előnyben, az ellenőrzés elhalasztásra kerül. A folyamatban résztvevő intézmények eközben továbbra is felhasználhatják a ,,HR kiválóság” elismerést.

 

657 INTÉZMÉNY nyerte el a "hr kiválóság a kutatásban" elismerést

Humánerőforrás-stratégia kutatók számára

Az Európai Bizottság 2005 márciusában fogadta el a Recommendation on the European Charter for Researchers and a Code of Conduct for the Recruitment of Researchers. (Az ajánlás a Kutatók Európai Chartájáról és a kutatók felvételi eljárásának magatartási kódexéről) dokumentumot.

A Kutatók Európai Chartája (Charter & Code) határozza meg a kutatók, valamint a kutatók munkaadóinak és támogatóinak szerepét, felelősségeit és jogait. A cél a vonzó kutatói karrier népszerűsítése, valamint az alkalmazási és munkakörülmények javítása Európa-szerte.

A Charter & Code megvalósítása fontos része az Európai Unió azon stratégiájának, amely a foglalkoztatottságot és a gazdasági növekedést kívánja ösztönözni egy versenyképes, átlátható és nyitott kutatói munkaerőpiac kialakítása révén.

A Humánerőforrás-stratégia kutatók számára (HRS4R) 2008 óta létezik. A HRS4R a kutatók munkaadóinak és támogatóinak nyújt segítséget a Charter & Code elveinek gyakorlati megvalósításában.

Ez a lépésről lépésre leírt folyamat lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy valóban integrálják ezeket az elveket a saját humánerőforrás-politikájukba. Ezzel elősegíthetik, hogy szervezetükről egy ösztönző és kedvező munkahely képe alakuljon ki. A támogatók esetében az elvek integrálása a támogatási szabályokon keresztül segíti elő a kedvező környezet kialakítását.

 

 

 

 

HRS4R jelentkezés folyamata

 

2018. május 15-től minden „HR kiválóság” pályázatban érdekelt intézmény az Európai Bizottság hivatalos, angol nyelvű HRS4R E-tool platformját hivatalos használni. A HRS4R programban való részvétel önkéntes, a megvalósítás az intézmények belső elemzésén alapul. HRS4R programban való részvétel hosszú együttműködésen alapul, mely során az intézmények a Kutatói Charta és Kódex 40 pontját sikeresen implementálva progresszív és minőségi HR stratégiát alakítanak ki.

A jelentkezés lépéseit illető részletes magyarázat a gyakorlati útmutató dokumentumban áll rendelkezésre angol nyelven. Jelentkezést illető konkrét kérdésekkel kapcsolatban további segítség a RTD-CHARTER@ec.europa.eu e-mail címen elérhető.

A pályázat elnyeréséről a jelentkező intézmények e-mailben kapnak értesítést. Bizottság mellékletként elküldi továbbá a ,,HR kiválóság" elismerés emblémát és a részletes használati útmutatót. A konszenzusos értékelésben található a szakértői véleményezés, amely a HRS4R intézményi adminisztrátor felületén érhető el.

Az intézmény szabadon használhatja a "HR Excellence in Research" emblémát weboldalán és közösségimédia felületein, marketing kampányaiban.

EURAXESS tagintézményként, az elismerés emblémája az EURAXESS portálon is aktívvá válik. Az intézmény EURAXESS portálon közzétett álláshirdetései mellett megjelenik a „HR kiválóság a kutatásban” ikon.

A sikeres pályázattal az intézmény szerepel az EURAXESS ,,HR kiválóság " elismerést elnyert intézményei között. A felületen elérhető továbbá az intézmény weboldalán közzétett nyilvános HR stratégiához tartozó link.

 

 

 

A ,,HR kiválóság a kutatásban” elismerés odaítélését követően a résztvevő intézmények kötelesek dokumentálni a kidolgozott HR stratégia szervezeti implementálását.

A HRS4R elismerés elnyerését követő 24 hónapon belül, az intézmények kötelesek az akcióterv alapján kidolgozott belső projektterv implementálásának folyamatáról időközi beszámolót készíteni (Interim Assessment).

A második belső ellenőrzésre az időközi beszámolót követő 36 hónapon belül kerül sor. A HRS4R elismerés megújításához az intézmények kötelesek 36 hónapos ciklusokban a szerveztfejlesztési folyamatokról beszámolót készíteni.

2018 Szeptember 20-tól kezdődően minden implementálási vagy megújítási folyamatban résztvevő intézmény a HRS4R E-tool felületen hivatalos a beszámolókat benyújtani.

 

Segítség az implementálási vagy megújítási folyamathoz szükséges beszámolók elkészítéséhez

A belső ellenőrzés többcélú. Lehetővé teszi, hogy az intézmény az akciótervben kidolgozott szervezetfejlesztési stratégiák sikerességét és az implementálási folyamatot ellenőrizze. Továbbá, szükség esetén felülvizsgálja és módosítja azokat új akcióterv kidolgozásával.

A ,,HR kiválóság” elismerés megújítási pályázatát az értékelő bizottság a jelentkezési szakaszban megismert folyamatnak megfelelően végzi.

Az szakértő-értékelő csoport vezetője elkészíti a konszenzusos értékelő jelentést, melyet az intézmény a benyújtást követő három hónapon belül megkap.

Amennyiben az értékelés részeként helyszíni látogatás is tervezett, az értékelési folyamat hosszabb időt is igénybe vehet.

Az konszenzusos jelentés általános értékelő összefoglalójában látható, hogy az intézmény sikeresen megújította-e a ,,HR kiválóság” elismerést. A jelentés lehetséges eredményei:

  1. Elfogadva

Az implementáció és belső ellenőrzés megfelel a kritériumoknak, így az Európai Bizottság megújítja a „HR kiválóság” elismerést.

A pályázat elfogadása mellett a szakértői csoport javaslatokat nyújt be az intézmény számára a következő megvalósítási ciklushoz.

  1. Kisebb módosításokra vár

Az intézmény nagyrészt megfelel a kritériumoknak, azonban specifikus módosításokra van szükség. Ebben az esetben az elismerés nem kerül megújításra. Az intézmények a visszajelzések alapján lehetőségük van felülvizsgálni a stratégiát és implementációt. A HRS4R folyamat folytatásához, a jelentésben részletezett kötelező ajánlásokat az intézménynek meg kell valósítania.

Az intézmény köteles a frissített dokumentációt a HRS4R E-tool eszközben feltölteni, valamint két hónapon belül újból benyújtania a kérelmet.

Az értékelő csoport ezt követően az ajánlásokra tett megoldási és megvalósítási terveket értékeli. Ennek megfelelően javasolt a szakértői csoport visszajelzése alapján részletesen kidolgozni az alkalmazandó intézkedéseket. Kérjük, hogy kísérjék kiemelet figyelemmel a felülvizsgált akciótervre vonatkozó ajánlásokat, mivel a kérelem csak egyszer nyújtható be újra.

Ha az intézménynek nehézségei adódnak a határidő betartásával, lehetőség van határidő-hosszabbításra. A kérést a HRS4R E-tool eszközben kell megtenni a Bizottság előzetes jóváhagyásával. Határidő-hosszabbításra minden intézménynek egyszer van lehetősége, amely a korábbi határidőtől számított egy hónap.

  1. Nagyobb felülvizsgálatokra vár

Amennyiben az intézmény nem felel meg a megújításhoz szükséges kritériumoknak, köteles az értékelésben szereplő ajánlások és változtatások elvégzésére. Ebben az esetben a HRS4R folyamatban visszalép, a megfelelő változtatások elvégzése érdekében.

Az intézmény köteles a HRS4R E-tool eszközben frissíteni a dokumentációt, és 12 hónapon belül újból benyújtani a javaslatok alapján átdolgozott kérelmet.

Az értékelő csoport ezt követően az ajánlásokra tett megoldási és megvalósítási terveket értékeli. Ennek megfelelően javasolt a szakértői csoport visszajelzése alapján részletesen kidolgozni az alkalmazandó intézkedéseket. Kérjük, hogy kísérjék kiemelet figyelemmel a felülvizsgált akciótervre vonatkozó ajánlásokat, mivel a kérelem csak kétszer nyújtható be újra.

Ha az intézménynek nehézségei adódnak a határidő betartásával, lehetőség van határidő-hosszabbításra. A kérést a HRS4R E-tool eszközben kell megtenni a Bizottság előzetes jóváhagyásával. Határidő-hosszabbításra minden intézménynek egyszer van lehetősége, amely a korábbi határidőtől számított egy hónap.

HRS4R oktatóanyag

 

HRS4R e-learning oktatóanyag

Az angol nyelvű HRS4R e-learning oktatóanyag lépésről lépésre nyújt gyakorlati útmutatást a HR kiválósági elismerésre pályázó intézmények számára, beleértve a jelentkezés, az implementáció és a megújítás lépéseit. Ezen felül részletes információ áll rendelkezésre a Kutatói Charta és Kódex pontjairól, jóváhagyási eljárásról, valamint a HR kiválóság embléma megszerzésének előnyeiről.

A HRS4R e-learning anyag vizuális tartalommal és magyarázattal egészíti ki az elérhető gyakorlati útmutatót.

Hozzáférés az intézményi e-learning oktatóanyaghoz (angol nyelven)